24
Jul
2018

София Филм Фест представя специални филми за ШЕСТА поредна година в КЮСТЕНДИЛ

Когато срещите с най-важните филми за годината се случват в летните дни на шест поредни години, това може да се нарече ТРАДИЦИЯ. Радваме се, че заедно с Община Кюстендил имаме възможност да продължим със затвърждаването на хубавите навици у публиката - ПЛОЩАД „ВЕЛБЪЖД” в центъра на града очаква ВСИЧКИ киномани в ШЕСТ прекрасни летни вечери на АВГУСТ!

(ако случайно дните се окажат дъждовни – филмите ще се прожектират в ЗАЛАТА на НЧ „Братство 1869”) 

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

„София Филм Фест в Кюстендил“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Кюстендил, с подкрепата на ИА „Национален филмов център” и веригата киносалони Europa Cinemas.

*

Програмата стартира на 10 август (петък) в 21,00 часа с представяне на новия филм на Стефан Командарев „ПОСОКИ“ („Directions“, България-Германия-Македония, 2017), чиято премиера беше в официалната селекция на престижната конкурсна програма „Особен поглед“ в Кан миналата година.

В рамките на 24 часа, докато смъртта на един човек дава шанс за живот на друг, в шест таксита в София съдбите на различни хора от съвременното българско общество се преплитат. Шест истории, заснети в един продължителен кадър…

„Този филм се „роди“ в един студен януарски ден през 2015 г. на задната седалка на едно такси. Спомням си, че шофьорът ми разказваше как шофирането в София представлява част от българските социални услуги – когато някой загуби работата си, което се случва все по-често и по-често, започва да кара такси. Събеседникът ми беше професор по ядрена физика в Българската академия на науките. Разказа ми за негови колеги – учители, свещеници, музиканти, бивши военни офицери, които нощем карат такси, мъчейки се да оцеляват и да си плащат сметките…“ Стефан Командарев за Cannes-Festival.com.

„Посоки“ ще бъде представен пред публиката в Кюстендил от сценариста на филма – Симеон Венциславов.

*

Второто фестивално предизвикателство за петъчната вечер (10 август) започва в 23,00 часа и е най-новия филм на унгарския режисьор Корнел Мундруцо – „ЛУНАТА НА ЮПИТЕР“ („Jupiter Holdja“, Унгария-Германия, 2017), номиниран за „Златна палма“ на най-престижния филмов фестивал в Кан. Мундруцо е наблюдаван с внимание от всички значими световни фестивали, награждаван е с предишните си филми в Кан, Локарно, Сараево, Котбус и е познат на българската публика, а новият му филм ще им поднесе жанрова изненада. Режисьорът навлиза в жанровото кино със свръх-актуална тематика - разглежда бежанската криза през обектива на свръхестественото. А основният въпрос, с който авторът на филма иска да провокира публиката, е „Трябва ли да вярвам в онова, което виждам?“…

Млад имигрант е прострелян при опит за незаконно преминаване на границата. Уплашен и шокиран, раненият Ариан мистериозно се сдобива със способността да левитира. Захвърлен в бежански лагер, той е измъкнат оттам от доктор Щерн, който цели да експлоатира невероятната тайна на младежа. Гонени от разгневения директор на лагера Ласло, бежанците продължават да се изплъзват на косъм в търсене на убежище и пари... Филмът се превръща в драматична история със супергеройски елементи, а главните роли са поверени на Мераб Нинидзе, Дьорд Черхалми, Моника Балшай и Жомбор Йегер.

*

Вторият фестивален ден е 11 август (събота), когато от 21,00 часа киноманите ще могат да видят най-новата творба с подписа на Шон Бейкър, режисьор-емблема на независимото кино в Америка! „ПРОЕКТЪТ „ФЛОРИДА” („The Florida Project“, САЩ, 2017) е истинско кинобижу и беше представен лично от автора си пред публиката в София през март. Филмът разказва за живота на шестгодишната Мууни и младата й майка Хейли – татуирана бунтарка, която отглежда дъщеря си ден за ден в евтиния хотел „The Magic Castle“, менажиран от Боби (великолепна роля на Уилям Дефо, за която актьорът беше номиниран за наградите Оскар, Златен Глобус и БАФТА!) в покрайнините на Орландо, недалеч от Дисниленд. Бедността и липсата на сигурност не пречупват Мууни и Хейли, които умеят да се забавляват там, където са и с това, което имат. Жизнерадостната Мууни и нейните приятели с лекота превръщат всеки свой ден в празник…  

*

В 23,00 часа е старта на втората прожекция за съботната вечер на 11 август – предизвикваме киноманите с най-новия филм на Франсоа Озон „ДРУГИЯТ ЛЮБОВНИК“ („L’amant double“, Франция-Белгия, 2017). Историята, определена като жанрова смес между трилър и драма с еротични елементи, разказва за младата, чувствителна жена на име Клои (Марин Вакт), която се влюбва в психоаналитика си Пол (Жереми Рение). След няколко седмици двамата заживяват заедно. Но в един миг тя започва да подозира, че влюбена в близнаци, а режисьорът дава шанс и на зрителите за подобно впечатление. Дали всъщност това усещане за две различни личности, с които пациентката споделя живота и чувствата си, не води до разкриване на две страни на една и съща персона – един психотерапевт не може да няма тайни, скрити в миналото си... Представен в състезателната програма на фестивала в Кан през 2017 година, новата кинопровокация на Озон вече получи ласкаещи сравнения с шедьоври на режисьори като Дейвид Кроненбърг, Брайън Де Палма и Пол Верховен. Възрастовото ограничение за зрителите е да са над 16 години!

*

Няма да бъде пресилено, ако кажем, че „НЕЛЮБОВ“ („Loveless“, Русия-Франция-Белгия-Германия, 2017) на майстора-режисьор Андрей Звягинцев е един от най-важните филми за 2017 година! „Нелюбов” беше представен в конкурсната програма на Кан 2017 и в едно от хвалебствените ревюта по адрес на филма се открива следната характеристика: „тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”. „Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с коравосърдечни обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалите на родителите си, Альоша изчезва… Главните роли във филма са поверени на Мариана Спивак и Алексей Розин – героите им са семейство, което преминава през сериозна криза. Отчайващата липса на любов е един от вечните проблеми на човешкото съществуване, ала руските творци съумяват особено умело да уловят важните елементи – и да ги пресъздадат в образи… Прожекцията на филма в Кюстендил е на 17 август (петък), с начален час 21,00 часа, като напомняме, че възрастовото ограничение за зрителите е да са над 16 години!

*

С втората прожекция в петъчната вечер на 17 август, начален час 23,00 – предлагаме среща с един уникален филм – дебютната творба на Камен Калев, „Източни пиеси”. В историята, събрала множество международни награди и признанието на публиката по света, зрителите ще имат шанса да се срещат с двама братя, изгубили връзка по между си, внезапно изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия. Тихото отчаяние на душите, останали без посока, може да се превърне в тягостен сюжет в ръцете на по-неталантлив новак, но „Източни пиеси” е честно и умело заснето размишление за търсенето на вътрешни и външни опори. Филмът е носител на голямата награда на фестивалите в Токио, Варшава и Анже и още над 10 международни отличия.

*

БЕЗ МИЛОСТ” („In the Fade“, Германия-Франция, 2017) на световноизвестния режисьор Фатих Акин, е предложение за съботната киновечер на 18 август, с начален час 21,00. Премиерата на филма беше в официалния конкурс на Кан миналата година, а Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса. В „Без милост” героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”. Творбата бе удостоена и с престижната награда „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм. Режисьорът споделя пред Variety, че за него „Без милост” е изключително личен филм. „По някакъв начин аз се оказвам в групата на „другите” в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – аз съм сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша сценария и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…”

*

Още една творба от миналогодишната специална селекция в Кан ще има шанса да се срещне с киноманите в Кюстендил – това е най-новият филм на френсия режисьор Мишел Азанависиюс „ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯТ: МОЯТ ГОДАР“ („Redoubtable“, Франция, 2017), в който Луи Гарел и Стейси Мартин се превъплъщават в образи, превърнали се в легенда за 60-те години на ХХ век. Париж, 1967 г. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма „Китайката“ с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Щастливи, влюбени, магнетични, двамата се женят. Реакциите към филма обаче провокират у Жан-Люк самовглъбяване. Събитията през май 1968 г. ще засилят този процес, а кризата, която разтърсва Жан-Люк, коренно ще го промени – от звезден кинорежисьор до изолиран Маоист. „Когато давах сценария, за да бъде прочетен, реакциите бяха различни: някои смятаха, че любовната история е страхотна, други бяха впечатлени от влиянието на събитията от май 1968 г., а трети бяха категорични, че целият разказ е много забавен... Голямото предизвикателство на филма беше балансът…“, споделя режисьорът Мишел Азанависиюс. Прожекцията на филма е на 18 август (събота), от 23,00 часа.

*

На 24 август (петък) от 21,00 часа зрителите в Кюстендил ще може да се срещнат с филма, който спечели сърцата и Наградата на публиката на 22-рия София Филм Фест през март - „РАДИОГРАМОФОН” („Radiogram”, България-Полша, 2017) на Рузие Хасанова, като творбата ще бъде представена от част от екипа на филма.

„Радиограмофон“, отличен със „Златна роза“ за дебют на 2017, е филм за музиката, свободата и идентичността. Той е създаден по действителен случай, а историята е много лична - за баща от Родопите, който изминава пеш 100 км, за да купи радио за обсебения си от рок-музиката син. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. „Всички други истории са по спомени на различни близки и роднини, съчетани така, че да разкажем един силен филм за свободата и за силата на музиката“, казва Рузие Хасанова. По думите й, въпреки факта, че действието се развива в България, историята е валидна за всеки в Източна Европа, който помни комунистическия режим. За ролите във филма тя се доверява на Александър Хаджиангелов, Яна Титова, Александър Алексиев, Александър Иванов, Стефан А. Щерев, Деян Георгиев, Стефан Мавродиев и Ованес Торосян.     

*

Вторият филм, предвиден с начален час 23,00 за петък, 24 август, е носителят на „Златна палма“ за 2017 година - „КВАДРАТЪТ“ („The Square“, Швеция-Германия, 2017) на режисьора Рубен Йостлунд. „Квадратът“ е убежище на доверие и грижа. В него всички ние споделяме равни права и задължения”, казва режисьорът за арт инсталацията, която прави в шведски музей, вдъхновила и създаването на филма. Имитацията на ценности, естетика и висок социален статус рухват под напора на бъркотия от неочаквани и странни събития. Всичко тръгва с главата надолу за куратора Кристиан (Клаес Банг), когато му открадват смартфона, той завързва връзка с журналистката Ан (Елизабет Мос), в чийто апартамент живее шимпанзе, а рекламната агенция, наета да промотира актуалната изложба в музея създава скандал с промо видео в YouTube…

*

На 25 август (събота) в 21,00 часа започва прожекцията на амбициозния нов проект на Вим Вендерс „Потапяне“ - филмът, който откри 65-ия филмов фестивал в Сан Себастиан. „ПОТАПЯНЕ” („Submergence“, Германия-Франция-Испания-САЩ, 2017) е любовна история, която отвежда зрителя в напълно различните светове на двамата главни герои Даниел Флиндърс и Джеймс Мор – в ролите са Алисия Викандер и Джеймс Макавой. В стая без прозорци на африканското крайбрежие, англичанинът Джеймс Мор е пленник на джихадисти. Представяйки се за експерт по състоянието на водните запаси, той отразява активността на Ал-Кайда в околността. След залавянето му е инсценирана екзекуция и Джеймс е отведен в Сомалия. На хиляди километри от там, в морето край Гренландия, Даниел Флиндърс се подготвя за потапяне в морските дълбини. Тя е биоматематик, с френско-австралийски произход, обсебена от живота в най-големите морски дълбини. Киноразказът връща зрителя във времето до предишната Коледа, когато двамата герои се срещат случайно във френски хотел на атлантическото крайбрежие и се влюбват един в друг...

*

В програмата на „София Филм Фест в Кюстендил” сме включили за финал и интригуващата филмова история с режисьорския подпис на Ануп Сингх „ПЕСЕНТА НА СКОРПИОНИТЕ“ („The Song of Scorpions“, Швейцария-Франция, 2017). Според древна легенда ужилването от скорпион от дълбоката пустиня на Джайсалмер, Раджастан, убива човек до 24 часа. Отровата на скорпиона вкарва трескава мелодия в тялото на жертвата. Единственото спасение е да се открие изкусен певец, който може да разчете мелодията в пулса на ужиления и да изпее песен, която да подейства като противоотрова. „Песента на скорпионите“ е история за страстна любов, отмъщение и спасителната сила на песента. Нуран, безгрижна и независима жена, усвоява древното изкуство за изцеление от своята баба, която е уважавана „скорпионска“ певица. Когато Аадам, търговец на камили в пустинята на Раджастан, чува Нуран да пее, той веднага се влюбва. Но още преди да успеят да се опознаят по-добре, тя е съкрушена от едно предателство. То я тласка към опасно пътуване, с което да отмъсти и да открие своята песен…

*

Очакваме Ви на Кино на ПЛОЩАД „В Е Л Б Ъ Ж Д”

в центъра на китния КЮСТЕНДИЛ!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!