07
Jul
2016

За ЧЕТВЪРТА поредна година София Филм Фест гостува в СЕВЛИЕВО / 13 – 16 юли 2016

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и Община СЕВЛИЕВО, с подкрепата на Националния Филмов Център и веригата киносалони Europa Cinemas.

ПЛОЩАД „СВОБОДА” пред Община Севлиево очаква ВСИЧКИ киномани в ЧЕТИРИ прекрасни летни вечери със СПЕЦИАЛНО подбрани ФИЛМИ!
(ако случайно дните се окажат дъждовни - филмите ще се прожектират в централното фоайе на Община Севлиево)

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Програмата стартира на 13 юли (сряда) в 21,00 часа с филма, спечелил Наградата на публиката на 20-ия София Филм Фест - „МАЙМУНА” на Димитър Коцев - Шошо. Режисьорът ЛИЧНО ще представи най-новия си филм пред публиката на Севлиево.

Историята, режисирана от Шошо по негов сценарий със съучастничеството на Иван Марков, е заснета от младия, талантлив оператор Александър Станишев; музиката е на Виктор Стоянов.
Ива (17) и Мая (12) са сестри на разведени родители. Двете имат общ баща Андрей и различни майки – Ирина и Неда. Ива живее с Ирина, втория й съпруг и двете им по-малки деца – 7-годишни близнаци. Мая живее с Андрей и Неда. Лутайки се из емоционалните амплитуди на тийнейджърството, фантазиите и страховете си, двете са много близки с баща си, който може би е единствената устойчива опорна точка в крехкия период между детството и зрелостта. В объркания им свят, пълен с твърде много родители и неясни граници на семейството, двете оцеляват, всяка по свои правила.
Ролите са разпределени между младите Александра Костова и Радина Боршош, а също и Юлиан Вергов, Ана Пападопулу, Радена Вълканова, Леонид Йовчев, Валентин Ганев. „Маймуна” е продукция на Spotlight, продуценти на са Найо Тицин и Димитър Коцев-Шошо.

* * *
Във втория фестивален ден – 14 юли, четвъртък, от 21.00 часа – най-новата творба на Ивайло Христов „КАРЪЦИ” ще бъде представена от един от най-добрите и търсени млади български актьори – Ованес Торосян.
Елена, Коко, Пацо и Гошо са ученици от горните класове на гимназията в малък град. Коко е влюбен в Елена. Момичето мечтае да стане певица. Тя с нетърпение очаква предстоящия концерт на известна рок група. Събитието разтърсва града, раждайки нови любови, разочарования и сложни взаимоотношения.

Оператор на филма е един от най-добрите български кинематографисти - Емил Христов, музиката е дело на Кирил Дончев, а останалите роли са разпределени между Елена Телбис, Ованес Торосян, Деян Донков, Георги Гоцин, Пламен Димов и др. Филмът получи най-голямото отличие на Московския кинофестивал през 2015 година – „Златен Св. Георгий”, както наградата на Федерацията на руските филмови клубове, наградата на критиката CInEast ’15 – Наградата на публиката, а на фестивала Златна роза ’15 беше удостоен с Голямата награда, наградата за най-добра женска роля (Елена Телбис), наградата на гилдия Критика към СБФД, наградата на публиката, наградата на акредитираните журналисти. Продуцент на филма е Асен Владимиров, продукция - Moviemento, Profilm, Transformers.

* * *
Вторият филм във втората киновечер е номинираният за Оскар за чуждоезичен филм – „ПРЕГРЪДКАТА НА ЗМИЯТА”. Филмът на Сиро Гера разказва за търсенето на вътрешна свобода чрез среща между две цивилизации. Творбата получи наградата C.I.C.A.E. в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан през 2015 година, наградата „Алфред П. Слоан” в Сънданс 2016 и много други отличия на значими международни форуми. Началото на прожекцията е в 23,00 часа в четвъртък, 14 юли.

През 1909 година немският изследовател Тиодор Кох-Грюнберг пристига с кану на брега на реката, където чака младият шаман Карамакате, вероятно последният представител на избито племе. Тиодор търси изключително рядко цвете, за което смята, че може да го излекува от фаталната му болест. Обиден на белите, Карамакате се съгласява да му помогне чак след като Тиодор обещава да го заведе до оцелели членове от племето му. Пътешествието им ги води през реки и джунгли, унищожени от намесите на европейците, и свършва при един садистичен испански свещеник, който се грижи за сирачета. Междувременно в паралелна история, случваща се в същия регион през 1940 година, американският изследовател Ричард Ивънс Шулт провежда свое издирване на рядкото цвете в компанията на възрастния Карамакате на място, съсипано от добива на каучук. Разкошно заснета в сребристо черно-бяло, тази елегична приключенска история изследва един изчезващ начин на живот и света на природата, който пренебрегваме (и унищожаваме).

* * *
На 15 юли – петък – от 21.00 часа каним публиката на премиерното представяне на един от най-актуалните премиерни филми в България - „ЖАЖДА” на Светла Цоцоркова. Той ще бъде представен ЛИЧНО от режисьорката и от сценариста на филма Светослав Овчаров.

Стартирал като проект от София Мийтингс, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, в Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”, а през март авторитетно международно жури му връчи наградата за най-добър български филм на 20-ия София Филм Фест. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

В търсене на подходящите места, герои и атмосфера при осъществяването на идейния си замисъл, Светла Цоцоркова се връща към прекрасни спомени от детството си. „Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Във филма има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети. В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан,” – споделя режисьорката.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев,  оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.

* * *
Вторият филм в третата вечер, посветена на киното в Севлиево – петък, 15 юли – стартира в 23,00 часа. Изпълнен с много въздействащи емоции, типично по испански, филмът на Хулио Медем и Пенелопе Крус „MA МA” представя историята на Магда (Пенелопе Крус), на която й предстоят много изпитания в живота – тя е безработна, мъжът й я изоставя заради по-млада жена и в същото време разбира,че има рак на гърдата. Въпреки периодът, изпълнен с трудни житейски моменти, Марта е решена да се бори за своето оцеляване и да се посвети изцяло на своя единадесетгодишен син Дани, който мечтае да стане футболна звезда...

„Ма ма” е представен с особен успех пред испанската публика, не само защото е първият филм на Хулио Медем след 5 годишно затишие в кариерата му, но и заради сериозната заявка на въздействаща трагикомедия. Филмът има номинации за нагарди „Гоя” в  категориите за най-добра женска роля за Пенелопе Крус, за най-добри костюми и грим, както и за оригинален звук.

* * *
Събота, 16 юли, е особен ден за киното в Севлиево – за първи път на голям екран публиката ще се срещне със „СДЕЛКАТА НА ДОКТОР ПАРНАСЪС”, една от най-новите творби на великия Тери Гилиъм, който беше специален гост на 20-ия София Филм Фест през март.

„Сделката на доктор Парнасъс” е фантастична поучителна приказка, случваща се в настоящето. Тя разказва за един необикновен Имагинариум – пътуващо шоу, в което хората от публиката получават неустоимата възможност да изберат между светлината и радостта или тъмнината и тъгата. Преди много време д-р Парнасъс е сключил облог с Дявола – г-н Ник, от който е спечелил безсмъртие. Векове по-късно, срещайки истинската си любов, д-р Парнасъс сключва нова сделка с Дявола, с която разменя безсмъртието си за младост, но с едно условие: когато първородното му дете навърши 16 години, той или тя ще стане собственост на г-н Ник. Сега Валентина наближава тази възраст и д-р Парнасъс отчаяно иска да я защити от неизбежната й съдба. Това е последният филм, в който играе Хийт Леджър. Той умира по време на снимките и ролята му е довършена от Джони Деп, Джъд Лоу и Колин Фарел...

* * *
Четвъртото издание на „София Филм Фест на път – Севлиево” ще приключи с провокативния и любовно-драматичен „ПАНАМА”, дебютен филм на 33-годишния Павле Вучкович, който получи номинация за „Златна камера” в Кан ’15. Историята е двама влюбени. Йован започва да излиза с Мая, но постепенно нейното мистериозно поведение пробужда в него съмнения. Следвайки видеа и други улики в социалните мрежи, Йован открива индикации за паралелен живот на Мая. В мрежата от лъжи, гордост, ревност и страстен секс Йован загубва себе си само за да открие коя всъщност е Мая. Режисьорът Вучкович завършва кино и ТВ режисура в Белград. Два пъти е награждаван в конкурса на „Cinefondation” на филмовия фестивал в Кан – за късометражните му филми „Бягай, заек, бягай” (2003) и „Минус” (2007). Вероятно не е случаен фактът, че премиерата на неговия дебютен пълнометражен филм е именно в Кан!

* * *
„София Филм Фест в Севлиево” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

От 2015 година „София Филм Фест на път” се подкрепя от мрежата на европейските киносалони Europa Cinemas.

Очакваме Ви на Кино на ПЛОЩАД „СВОБОДА” пред Община СЕВЛИЕВО, а при лошо време – във фоайето на Общината!