23
Oct
2017

София Филм Фест гостува със специална селекция филми за поредна година в РУСЕ

3 – 5 ноември 2017
Голямата зала на Доходно Здание
Вход СВОБОДЕН!

В продължение на повече от 8 години София Филм Фест пътува неуморно с мисия да среща публиката в цяла България с най-доброто кино от изминалата година. През 2017 фестивалът отново ще гостува и в Русе с чудесна програма в първия уикенд на НОЕМВРИ – 3 (петък), 4 (събота) и 5 (неделя).

Отново сме помислили за най-малките зрители – те ще имат възможност да видят увлекателните приключения на императорските пингвини, документирани от майстора на визуалния разказ Люк Жаке и една интересна приключенска анимация, специално озвучени на български език.

Публиката в Русе отново ще се срещне с екипите на забележителни български филми и международни копродукции, като специални гости лично ще представят творбите в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Доходно здание!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

София Филм Фест в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на ИА „Национален филмов център”, веригата киносалони Europa Cinemas, както и партньорите на инициативата „София Филм Фест на път”ЛИДЛ и Обединена българска банка.

*
Програмата стартира на 3 ноември (петък) в 18,00 часа с филма, с който беше открит 21-вия София Филм Фест през март - „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016), като творбата ще бъде представена от актрисите-певици Екатерина Ангелова и Ваня Вакари.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Петер Бросенс беше в програмата „Хоризонти” на 73-ия кинофестивал във Венеция 2016. Оттогава филмът е участвал с успех и е поканен в програмите на над 50 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг и София.

„Белгийският крал” е комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...” cineuropa.org

*
За първата фестивална вечер сме подготвили второ предизвикателство – в 20,00 часа започва прожекцията на най-новата творба с подписа на Паоло Вирдзи „ЛУДЕТИНИ” („Like Crazy”, Италия-Франция, 2016). Показана премиерно в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан, историята ни среща с две дами, настанени в  психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, те не се поколебават да грабнат шанса и да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги... Превърнал се в любимец на публиката на фестивалите във Валядолид и Варшава, този филм завладя сърцата и на киноманите в България, благодарение на страхотните актриси Валерия Бруни Тедески и Микаела Рамацоти.

*
В събота сутрин – 4 ноември – с начален час 11,00 ще започне първият филм, подходящ за най-малките зрители-киномани – анимацията на режисьора Антъни Пауър „МАЛКИЯТ РИЦАР ТРЕНК”, озвучена на български език. Една приказна страна през Средновековието има проблем с дракон и Дукът обявява турнир, за да открие най-добрия рицар, който ще пребори дракона. В замяна на победителя ще му бъде изпълнено едно желание. Междувременно 10-годишният Тренк – селянин, собственост на злия сър Вертолт, трябва да се научи да се бие, за да освободи семейството си. Заповядайте на кино, уважаеми родители – и доведете децата си!

*
С наградата на ФИПРЕССИ от Кан '16, отличието на Трансилвания '16 за най-добър филм, с почетен диплом на журито и награда „Сърцето на Сараево” за най-добър актьор (Георге Вису) от Сараево '16, на вниманието на публиката в Русе представяме дебютния филм на румънския режисьор Богдан Мирика „КУЧЕТА” („Dogs” / „Câini”, 2016), реализиран като копродукция между Франция, Румъния, България („Арго Филм” – Стефан Командарев, Катя Тричкова) и Катар. Прожекцията стартира в 18,00 часа на 4 ноември (събота). Филмът ще бъде представен лично от българските продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова и очакваме потвърждение от поканените специални гости от Румъния за събитието!

Роман е млад мъж от Букурещ. Той заминава за селата близо до границата с Украйна с намерението да продаде голямата, но напълно запустяла земя, която е наследил от дядо си. Старият Хогас, който е местен полицай, го предупреждава, че дядо му е оглавявал местните бандити и неговите момчета, днес водени от жестокия и харизматичен Самир, няма да се откажат от земята и нелегалния си бизнес – не и без битка. Роман не се стряска и тримата мъже се сблъскват в своеобразен триъгълник на жестокост.

*
Съботната фестивална вечер ще приключи с едно изключително важно заглавие – най-новия филм на Андрей Кончаловски, начален час на прожекцията 20,30 часа. Световната премиера на „РАЙ” (Русия-Германия, 2016) беше на 73-ия фестивал във Венеция. Наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор бе получена от двама творци – Андрей Кончаловски за „Рай” и Амат Ескаланте за неговия филм „Опасна зона”. „РАЙ” разказва завладяваща история за съдбите на трима души - Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Ролите са разпределени между Юлия Висоцка, Кристиан Клаус, Филип Дюкен, Виктор Сухоруков, Петер Курт и др.

„Рай” е образ-разсъждение върху историята на ХХ век, изпълнена с големи илюзии, погребани в руини; върху опасността от омразата, която властва между хората и отчаяната необходимост от любов, която човечеството трябва да използва в битката си с повсеместното зло...” - Андрей Кончаловски

*
В неделната сутрин на 5 номеври от 11,00 часа предлагаме среща с един провокативен и увлекателен документален филм, който ще очарова зрители от всички поколения. Люк Жаке покори света с епоса „Походът на императорите”, носител на Оскар за 2005 година, превърнал се в една от най-успешните документални продукции на всички времена и в боксофис хит с приходи над 127 милиона долара. Най-новата творба на режисьора отново е посветена на императорските пингвини в Антарктида. Заснет на снежния континент миналата зима в хода на дълго подготвяна експедиция, „ИМПЕРАТОРЪТ” („L’empereur”/„March of the Penguins 2”, Франция, 2016) предлага на зрителите невиждани кадри от дебрите на световния океан, благодарение на екипировката на специална подводница и безкрайно красиви кадри от въздуха, уловени с дрон. Разказът е за един млад пингвин, на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Филмът е дублиран на български език – специално за аудиторията от малки киномани!

*
На 5 ноември (неделя) в 18,00 часа започва прожекцията на един от най-добрите български филми от последните няколко години – „СЛАВА” („Glory”, България-Гърция, 2016) на авторския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Филмът беше удостоен с наградата за Най-добър балкански филм на 21-вия София Филм Фест и има в актива си десетки отличия от международни филмови форуми в цял свят.

„Слава” ще бъде представен пред публиката в РУСЕ от Китодар Тодоров – КИТО, един от основните актьори във филма!

Кантонерът Цанко Петров намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник, който скоро спира да работи, a пиарът на Министерството на транспорта губи стария му часовник. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство.

„Интересуват ни социалните теми, темите за отношенията между хората. Харесва ни да правим човешки филми за човешки същества, които показват как тези човешки същества живеят в реалността, била тя политическа или социална. Фокусираме се върху това как те се справят с всичко, което им се случва. „Урок” е първият филм от нашата трилогия, „Слава” е вторият. Вдъхновяваме се от вестникарските заглавия. Това е основата: и в двете истории има социален елемент, какъвто ще има и в третия филм.” - Кристина Грозева и Петър Вълчанов пред FourThreeFilm.com

*
Кен Лоуч отново беше удостоен с престижната „Златна палма” в Кан – десет години след „Вятърът в ечемичените ниви”. „АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК” („I, Daniel Blake”, Великобритания-Франция-Белгия, 2016) ще бъде представен пред публиката в Русе в неделя, 5 ноември, от 20,00 часа. Създаден с хумор, топлина и отчаяние, филмът е безкомпромисен - пленява с естествената простота на разказа, близка до минимилизъм, запазена марка за филмите на Кен Лоуч и неговото социално кино. Израз на загриженост към все по-обедняващите обикновени хора, историята се превърна в полемичен разказ за сблъсъка със системата на един обикновен човек – Даниел Блейк (в ролята Дейв Джоунс), възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията. Сред абсурдната джунгла от сиви офиси и досадни чиновнци, осигуряващи помощи за безработни и хора в неравностойно положение, Даниел се сприятелява с Кейти (Хейли Скуайърс), самотна майка на две деца в подобна ситуация. Двамата решават, че е по-честно да не се играе по правилата на бюрократичния свят и да не бъдат фалшиви...

*
Очакваме Ви на Кино
в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Д О Х О Д Н О  З Д А Н И Е,
в прекрасния крайдунавски град Р У С Е!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!