Режисьор - Лукино Висконти
В ролите - Хелмут Бергер, Тревър Хауърд, Силвана Мангано, Роми Шнайдер, Герт Фрьобе, Хелмут Грим, Изабела Телезинска
Продукция - Mega Film Cinétel Dieter Geissler Filmproduktion Divina-Film
Лудвиг разказва за трагичната история на младия крал на Бавария, който, свободен да се отдаде на любовта си към изкуството, музиката и мъжете, живее декадентски. Честта да изпълнява ролята на крал Лудвиг Втори се пада на Хелмут Бергер. Уловил усещането какво е да си човек, окован от дълга си, но воден напред от сърцето си, той пресъздава безупречно емоциите на героя си, вариращи от екстаз до отчаяние. Тревър Хауърд блести като готовия да се приспособи към всяка ситуация композитор Рихард Вагнер. До него е съпругата му Козима (Силвана Мангано), която иска да използва любовта на Лудвиг към музиката, за да се изкачи нагоре по социалната стълбица. Техните изпълнения подчертават трагизма в живота на младия крал.

Декорите са забележителни и заедно с пищните костюми вдъхват живот на историческата драма. Приглушените цветове са в подходящ контраст със замайващото великолепие. Лукино Висконти се чувства в свои води в мелодрамата и в тази умело показва лудостта на енигматичния крал. Лудвиг се възприема за един от неговите шедьоври – епичен като мащаб и времетраене. А някои дори твърдят, че показва личността на режисьора.

Хари Локхарт, Eye For Film

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ -

Оскар ’74 – Номинация за костюми (Пиеро Този); Давид на Донатело ’73 – Най-добър филм (поделена), режисьор, специален „Давид” (Хелмут Бергер); Награди „Сант Жорди” ’82 – Най-добра актриса в чуждоезичен филм (Роми Шнайдер)