13
Aug
2019

София Филм Фест гостува отново в САМОКОВ

Нашият екип Арт Фест / София Филм Фест с радост споделя, че град САМОКОВ отново е сред дестинациите #КИНО, обединени от идеята София Филм Фест на път, реализирана вече повече от 10 години. В средата на месец АВГУСТ киноманите в Самоков ще гледат три специално подбрани филма. Прожекциите ще се проведат на СЦЕНАТА в туристическата градина (до входа на стадион „Искър“).

София Филм Фест на път - Самоков“ се реализира съвместно с Община САМОКОВ и с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.

Входът е СВОБОДЕН!

* * *

Програмата стартира на 19 август (четвъртък) в 20:30 часа с едно от най-забавните и харесвани български заглавия - „МИГРАЦИЯТА НА ПАЛАМУДА на режисьора Людмил Тодоров. Филмът разказва за двама бащи и техните синoве, които се борят с трудния живот на село. Начините им за оцеляване са парадоксални и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, а именно – до никъде, вместо с униние, се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат. „Героите ми твърдо вярват, че ще накарат паламуда, който не може да мигрира, да доплува от Черно море в река Янтра и това по някакъв начин отразява идеята и духа на целия филм”, споделя режисьорът. „Миграцията на паламуда” прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Оператор на филма е майсторът Рали Ралчев, а ролите са поверени на Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.

* * *

Същата вечер 19 август (четвъртък) в 22:00 часа, продължаваме с филм, който по уникален начин съчетава мъдрост, хумор и режисьорско майсторство – „АНГЕЛСКИЯТ ДЯЛ“ на британската легенда Кен Лоуч, получил Наградата на журито в Кан преди няколко години.

Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита трудния живот, който той е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание – да открият най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър – пиенето, да промени живота му към по-добро. Роби и приятелите му се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двайсет години ще давят мъката от възможния си неуспех, или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят... 

* * *

Последната прожекция в САМОКОВ за 2019година е на 20 август (вторник) с начален час 21:00 – предложението към киноманите е за среща с историята на режисьора Станислав Тодоров-Роги, по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео Чепилов, българския филм „ДЪВКА ЗА БАЛОНЧЕТА“ с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков.

Калин е талантлив рекламист, отегчен от живота. Биляна е авантюристка, която не знае какво иска. Като деца двамата са част от щура банда, която всеки ден попада в различно приключение. Съвсем по детски те си обещават да се оженят, но обстоятелствата ги разделят. Двамата се срещат случайно 25 години по-късно. През петте дни, които имат заедно, те си спомнят детството, мечтите и забравеното обещание…

Това е история за поколението, което в момента е на възраст между 35 и 40 години, история за детство в комунистическа държава, за мечти, илюзии и днешната реалност. Филмът също е и романтичен поглед към едно време, в което беше възможно да изживееш лудо и шантаво, но същевременно щастливо и искрено детство“ – споделя режисьорът Станислав Тодоров-Роги.

* * *

София Филм Фест в Самоков е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните години и като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Очакваме Ви на Кино на СЦЕНАТА в туристическата градина 

(до входа на стадион „Искър“)!

Вход – С В О Б О Д Е Н !

Открийте подробности и в социалните мрежи!