03
Oct
2023

Четвъртото издание на София Филм Фест в ЛОВЕЧ започва на 13 октомври 2023

Откриваме фестивалната седмица с премиерна прожекция на българския документален филм „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“

И през 2023 година Арт Фест/София Филм Фест включва ЛОВЕЧ като една от важните дестинации, в които се случва „София Филм Фест на път“. Прожекциите се реализират в КИНО „КОСМОС” – Ловеч, като част от проекта „Операция Кино 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

*
Програмата стартира в петък, 13 октомври, в 18:00 часа с прожекция на „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“ – най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Режисьорът Костадин Бонев ще бъде спрециален гост на публиката в Ловеч и ще разговаря със зрителите след филма!

*
В събота – 14 октомври, програмата продължава от 11:00 часа с една увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ разказва за приключенията на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният благородник опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да го използват, за да докажат своята теория... Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

*
Непосредствено след прожекцията каним децата на специален УЪРКШОП по анимация с партньорите ни „Little Makers“, който ще продължи до 14:30 часа и е предназначен за млади киномани между 7 и 12 години. Героите на филма ще оживеят благодарение на таланта на малките аниматори и техните учители във фоайето на Кино Космос. Не пропускайте този уникален шанс да продължите магията на приказката в съботния ден!

*
Третият филмов ден 15 октомври (неделя) започва в 11:00 часа с прожекция на „ТИТИНА“ – чудесна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина. Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

*
От 12:00 часа, благодарение на партньорството ни с VR Lab BG, предоставяме възможност на желаещите да се докоснат до триизмерните образи, които разказват различни истории – каним ви н VR-прожекции във фоайето на киното. Любопитните ще могат да видят късометражни филми в неделния следобед, като този допълнителен акцент във фестивалната програма ще продължи до 17:00 часа.

*
Финал на неделната нечер в Ловеч от 18:00 часа поставя „ЛУКА“ – най-новата творба на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя режисьорката. Арт Фест (Стефан Китанов, Мира Сталева) е българският копродуцент на филма.

*
Понеделник, 16 октомври, е денят, в който каним почитателите на френското кино на среща с „ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО“ на легендарната френска режисьорка Клер Дени – прожекцията започва в 18:00 часа. Филмът, носител на Наградата за режисура „Сребърна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2022, е създаден по романа на Кристин Анго „Повратна точка в живота“, като Клер Дени е съсценарист заедно с Анго. Главните роли изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са популярни сред публиката в цял свят и провокират интереса на любителите на европейското кино. Двамата влизат в ролите на влюбена двойка, която постепенно навлиза в сериозна криза на отношенията, след неочакваната намеса на бивш най-добър приятел и любовник от миналото…

*
Във вторник, 17 октомври, от 18:00 часа, „София Филм Фест в Ловеч“ ще представи уникалният документален филм „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

*
Няма да пропуснем да поставим акцент и върху най-новия филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин – „РЕЙНСКО ЗЛАТО“; прожекцията е предвидена за сряда, 18 октомври, от 18:00 часа. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на филма, чиито сценарий е по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

*
Финал на програмата ни „СФФ на път в Ловеч“ ще поставим на 19 октомври, четвъртък, от 18:00 часа, с прожекцията на филма „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новата творба на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България.

*
София Филм Фест в ЛОВЕЧ” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Фестивалите на път са част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

БИЛЕТИТЕ за всеки филм от програмата са на стойност 5 лева.

Уъркшопът по анимация и VR-прожекциите са със свободен достъп. За уъркшопа по анимация е необходимо да се има предвид, че броят на желаещите да се включат в него не може да надвишава 18 деца.
Следете за подробности в събитието в социалната мрежа Фейсбук!

Очакваме Ви на Кино в КИНО „КОСМОС” - Ловеч!

Poster_Lovech_70x100_2023.jpg