За нас

София Филм Фест на път

“София Филм Фест на път” (“СФФ на път”) е специална програма, която среща аудитория от различни български градове със света на киното. Проектът е подкрепен от програма Медиа Мундус на ЕС, Националния филмов център и мрежата от киносалони Европа Синемас. Целта на проекта е да се прожектират европейски и алтернативни на Холивуд филми в различни киносалони в България, а в случай че в градовете няма киносалон, да се осъществяват дигитални прожекции в други зали и дори на открито.
   
Повечето филми са част от програмата на Международния София Филм Фест през годините. „Арт Фест” притежава правата за някои от тях, останалите се доставят от другите български киноразпространителски къщи.
 
Основната задача на този проект е да създаде мрежа от зали в България, в които да е възможно да се програмират европейски и алтернативни на Холивуд филми. В момента само 17 български града разполагат с киносалон, а тези от тях, които прожектират европейски филми, са рядкост. В някои от градовете, които посетихме, на прожекциите присъстваха млади хора, които отиваха на кино за първи път в живота си.

“СФФ на път” започна през есента на 2008 г. с прожекция на „А днес накъде” на Рангел Вълчанов на площада пред кметството в Русе. През юли и август 2009 програмата продължи с прожекции в Бургас и Созопол. Бяха осъществени 7 прожекции с над 3000 души публика. Последваха две прожекции в Каварна и шест в Русе. Общината в крайдунавския град остана във възторг от проекта и подкрепи новото му издание – в Русе имаше прожекции през уикендите на януари и февруари 2010.

Операция Кино

През 2010 основна част от „СФФ на път” е международният проект „Операция Кино” (ОК), общ проект на международните кинофестивали в София (София Филм Фест), Сараево (Sarajevo Film Festival), Клуж (Transilvania International Film Festival) и Истанбул (International Istanbul Film Festival), подкрепен от МЕДИА Мундус. Тази пътуваща кинопрограма е съставена от 5 до 25 филма, като за всеки град се подбират различни заглавия. Сред тях са ключови европейски и неевропейски филми, както и подборка от късометражни филми, сред които са победителите от късометражните конкурси на всеки от четирите фестивала (за София това е Sofia Short Challenge).

Прожекции на филмите от ОК  започнаха от София – в рамките на София Филм Фест и продължиха в Бургас, Пловдив и Благоевград през март. Последваха ги Стара Загора (април), Русе (май), Габрово и Сливен (юни), Варна (юли). Бургас бе първият град извън София с регионално издание на фестивала, стартирало през 2003 („София Филм Фест на брега”). Пловдив бе втори през 2006. Всички останали градове се присъединиха към веригата през 2010 под името „София Филм Фест в ...”.

След успешните издания през 2011 година, през март 2012 отпразнувахме 10-годишния юбилей на "София Филм Фест на брега". След традиционните мартенски издания на СФФ в Пловдив и Варна, през април отново бяхме гости на Община Стара Загора - за трета поредна година домакин беше Регионална библиотека "Захарий Княжески". В началото на май бе първото издание на СФФ във Велико Търново, както и трето поредно издание в Сливен през юни. От тогава до днес програмата продължава с прожекции в Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Добрич, Габрово, Созопол, Велико Търново, Каварна, Малко Търново, Черноморец.