02
Oct
2022

София Филм Фест отново гостува в РУСЕ * 11 – 13 ноември 2022

Важни творби на българското и световното кино ще се срещнат с русенската публика в Доходно здание

След две поредни отложени поради пандемичната обстановка есенни издания на „СФФ на път в Русе“, през 2022 фестивалът отново ще гостува в крайдунавския град с впечатляваща програма във втория уикенд на НОЕМВРИ – 11 (петък), 12 (събота) и 13 (неделя) в ЗАЛА „ЕВРОПА“ на Доходно здание!

„София Филм Фест в Русе“ се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община РУСЕ, с подкрепата на Национален фонд „Култура“, веригата киносалони Europa Cinemas и OMV България.

*
Програмата стартира на 11 ноември (петък) в 18,00 часа със специалната прожекция на най-новия филм на Станимир Трифонов, заснет изцяло в Русе. „БЛАЖЕНИЯТ“ е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история; според думите на режисьора това е психологическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия Американец“. Разказът е за една непорочна любов, търсенето на безценно лекарство и за случайната среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, които преобръщат живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби (в ролята Александър Тонев), но той спасява невинната си душа.

В актьорския екип на „БЛАЖЕНИЯТ“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „Inkoms Project“, в копродукция с БНТ.
„БЛАЖЕНИЯТ“ ще бъде представен в РУСЕ от неговия режисьор и от част от творческия екип на филма!

*
Вторият филм в първата фестивална вечер – 11 ноември (петък), с начален час 20:30, е „МРАК“ - най-новата творба на сръбския сценарист и режисьор Душан Милич, копродукция между Сърбия, Дания, Италия, България и Гърция. Представян като проект на София Мийтингс, „МРАК“ е въздействащ психологически трилър, като историята е директно свързана с последиците от войната в Косово, но със своята условност и метафоричност разказът придобива универсално звучене. „Това е история за злото, което е неотделимо от нашата същност. Онова, което всъщност виждаме, може би не е съществуващото в действителност… Героите на филма живеят в страх – първичният страх от мрака, от онова, което ще дойде, когато се стъмни и трябва да заспиш. То е метафора на мрака и какво той внушава в душите на хората“, споделя режисьорът, познат на българската публика от филмите му „Гуча“ и „Травелатор“.

Копродуцент на „МРАК“ е „РФФ Интернешънъл“ (Стефан Китанов и Мира Сталева) с подкрепата на Националния филмов център. Визията е от изключително значение за създаване на атмосферата във филма и тук блести с уменията си българският оператор Кирил Проданов. Гримът е дело на Петя Симеонова.
„МРАК“ ще бъде представен в РУСЕ от Стефан Китанов!

*
Традицията с представяне на интересни европейски анимации, които са предназначени за цялото семейство, продължава! На 12 ноември (събота) от 11:00 часа е впечатляващата адаптация на Лоренцо Матоти „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ по класическата едноименна книга на Дино Будзати, представен в програмата „Особен поглед“ на Кан. За да открие отдавна изчезналия си син и осигури храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

*
Вторият фестивален ден - 12 ноември (събота), продължава в 18:00 часа с „КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ – най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици“  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс през 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма, копродукция на Сърбия, Хърватия, България и Словакия, има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България.

*
Съботната филмова вечер на 12 ноември, с начален час 20:00, ще представи най-новата творба на грузинския режисьор Леван Когуашвили „БРАЙТЪН 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тадиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).
„КАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“ и „БРАЙТЪН 4“ ще бъдат представени в РУСЕ от продуцента Стефан Китанов!

*
Продължаваме филмовия уикенд в неделя с още една рисувана приказка. На 13 ноември, в 11:00 часа, каним малки и големи на „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“, разказано чрез рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на знатен маймунски род попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. Филмът е дублиран на български език и е изключително подходящ за детска аудитория!

*
В третата фестивална вечер, 13 ноември (неделя) от 18:00 часа, представяме най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“, копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон. Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми… Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. Филмът е копродукция на България и Румъния с подкрепата на НФЦ и БНТ, и ще бъде представен от част от неговия екип.

*
Финал на „София Филм Фест в Русе“ за 2022 година на 13 ноември (неделя), от 20:30 часа, поставя „ОЩЕ ПО ЕДНО“ на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм и четири награди на Европейската филмова академи. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.

*
Очакваме Ви на Кино в ЗАЛА „ЕВРОПА“ на Д О Х О Д Н О   З Д А Н И Е, София Филм Фест на път - Р У С Е!

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

Poster_Ruse_70X100_2022.jpg