09
Jul
2015

Откриване на СФФ в Севлиево - гости за "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО"

Сряда вечер, площадът пред Община Севлиево.     
Публиката е заела местата си, в търпеливо очакване на залеза на слънцето.

„София Филм Фест в Севлиево се превърна в традиция” – сподели пред събралото се множество д-р Иван Иванов, кмет на Община Севлиево. - „Имаме удоволствието да си партнираме за трета поредна година в името на почитателите на киното в град Севлиево, а селекцията на заглавията в предложената програма, е наистина впечатляваща. Не пропускайте да видите шедьовъра на Вим Вендерс „Солта на земята”!”

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов обърна внимание на факта, че в годината, в която празнуваме стогодишния юбилей на българското кино, в програмата на Севлиево фигурират три български филма, и особено творбата, с който стартира фестивала – „Време разделно”, избран за любим филм на зрителите в специалния формат на БНТ „Лачените обувки на българското кино”. Китанов покани специалните гости за откриването на фестивала – режисьора на „Време разделно”, академик Людмил Стайков, и актьора Момчил Карамитев.

„Изключително много се радвам, че имаме възможността да представим „Време разделно” пред киноманите в Севлиево!” - бяха думите на академик Стайков. - „Вие ще гледате киноверсията, която беше показана на фестивала в Кан. Според правилата на програмата там филмите трябваше да бъдат с времетраене час и половина. В продължение на един месец се опитвах да монтирам от двете оригинални серии един филм с времетраене според регламента – и не успях. Казах на организаторите в Кан, че няма да мога да изпратя филма за участие в програмата „Особен поглед”. След няколко дни те ми се обадиха отново – „Променихме регламента, за да може да представим филма при нас”. И така, тази вечер ще гледате именно версията, която беше видяна от публиката в Кан!”

„Много рядко се предоставя възможност на един човек да се роди два пъти” – сподели актьорът Момчил Карамитев. – „Това ми се случи на мен – веднъж се родих в моето прекрасно семейство като Момчил. Втори път имах шанса да се родя като Момчил в невероятната кинотворба на професор Стайков. Третото ми рождение е тази вечер, пред публиката в Севлиево!”

„Да живее София Филм Фест!” – каза академик Стайков и гостите бяха изпратени с овации. Пред зрителите се появиха иконичните образи на Караибрахим, Сюлейман ага, Манол, Елица, Момчил и поп Алигорко...

ГАЛЕРИЯ със СНИМКИ може да разгледате ТУК.

Очакваме всички почитатели на киното и днес в 21.00 часа за среща с два филма – номинирания за документален Оскар „Солта на земята” на Вим Венденс и Жулиано Рибейро Салгадо, посветен на легендарния фотограф Себастиао Салгадо, и номинирания за чуждоезичен Оскар „Левиатан” на Андрей Звягинцев.

Не пропускайте!