30
Jun
2015

С „ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО” стартира ТРЕТОТО издание на София Филм Фест в СЕВЛИЕВО

„ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО” открива ТРЕТОТО поредно издание на  София Филм Фест в СЕВЛИЕВО

От 8 до 11 юли киноманите в града ще гледат изключителни филми от световна класа!

Събитието е факт благодарение на съвместните усилия на Арт Фест/София Филм Фест и община Севлиево, с подкрепата на Националния Филмов Център и програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз.

Отново всички киномани са поканени на площада пред Общината – на кино на ОТКРИТО!
В случай, че природата предложи дъждовни вечери – прожекциите ще бъдат реализирани във фоайето на Общината.

ВХОДЪТ  е  С В О Б О Д Е Н!

В годината, в която честваме 100 години от създаването на българското кино, „СФФ в Севлиево” ще бъде открит на 8 юли (сряда) в 21,00 часа с българския филм „Време разделно”. Той беше избрана за любима кинотворба на българските зрители в специалния формат на БНТ „ЛАЧЕНИТЕ ОБУВКИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО”, посветен на 100-годишния му юбилей. Режисьорът на филма - академик Людмил Стайков лично ще го представи пред публиката в Севлиево. Официално събитието в града ще открие директорът на София Филм Фест - Стефан Китанов.

В Родопите, долината Елинденя, пристигат еничари, за да принудят българското население да приеме „правата” вяра. Предвожда ги Караибрахим, роден по същите места, взет от турците още като дете. Селяните от Елинденя решават да скрият жените и децата. Караибрахим се настанява в конака на Сюлейман ага. Иска от него да му съдейства. Нарежда да се съберат първенците на селото. Село Чепино е опожарено. Жителите му търсят спасение в съседните планини. Манол, един от най-видните мъже в селото, предлага на Сюлейман ага да ги поведе срещу еничарите. Но агата не може да се вдигне срещу падишаха. Първенците се събират в конака. Заявяват на Караибрахим, че вярата си няма да дадат.

На следващия ден - 9 юли (четвъртък), отново в 21,00 часа даваме старт на втория фестивален ден със „Солта на земята” – филм на режисьорите Вим Вендерс и Жулиано Рибейро Салгадо, с номинация за „Оскар” за документален филм, със специална награда на журито и с наградата на Екуменическото жури в програмата „Особен поглед” на Кан 2014. Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист. През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

Втората прожекция за вечерта е предвидена с начален час 23,00 часа, когато зрителите ще имат възможност да видят един от най-стойностните и обсъждани филми в последните 12 месеца, носителя на „Златен глобус” и номиниран за чуждоезичен Оскар - „Левиатан” на Андрей Звягинцев. До Баренцово море, в покрайнините на малък крайбрежен град, където китове понякога навлизат в залива, живее обикновено семейство: Николай, жена му Лиля и синът-тийнейджър Ромка. Семейството е под постоянния тормоз на корумпирания местен кмет, който иска да им отнеме земята, къщата и малкия автосервиз. За да спаси дома си, Николай се обажда на стария си приятел от казармата, който сега е преуспял адвокат в Москва. Двамата заедно решават да отвърнат на удара, като съберат компрометиращи факти за кмета.

Трети фестивален ден - 10 юли (петък), стартът е в 21,00 часа с българския филм „Съдилището” на режисьора Стефан Командарев. Творбата е носител на наградата за най-добър филм на фестивала за българско игрално кино „Златна роза” 2014. Операторът на филма Красимир Андонов ще бъде специален гост в Севлиево, за да представи филма, и ще очаква впечатленията на публиката.

„Съдилището”, подобно на своя предшественик - „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, се появява, за да разкаже една от многото човешки истории, които режисьорът чува в своите пътувания из България и по-специално в Родопите. Митьо и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него – съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

В 23.00 часа започва изключителния филм „Диви истории” на аржентинския режисьор Дамиан Шифрон, носител на номинация за чуждоезичен „Оскар” 2014, както и на 9 награди на Аржентинската филмова академия и на множество отличия от десетки международни филмови форуми. Филмът е съставен от шест отделни сюжета. Истории за любовна измяна, завръщане на миналото, трагедия или дори насилие, което можем да открием във всеки ежедневен детайл. Желанието за успех, състезанието между хората и неравенството в света, в който живеем, стресират и депресират много хора, някои от които в един момент не издържат. Филмът е точно за тях...

И последният фестивален ден в Севлиево стартира отново с български филм - 11 юли (събота) от 21,00 часа ще бъде представен Големият победител на 19-ия СФФ – „Урок”  на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева.

Специален гост в Севлиево ще бъде актьорът Стефан Денолюбов, който ще представи филма и ще очаква впечатленията и въпроси от публиката.

Филмът беше отличен с Голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм, наградата на ФИПРЕСИ, в Сан Себастиан ’14 получи наградата за най-добър нов режисьор, в Гьотеборг ’15 – Международна награда за дебют „Ингмар Бергман”, в Солун ’14 беше отличен за най-добър сценарий и с приза „Бронзов Александър”, в Токио ’14 получи Специалната награда на журито.


Надежда е гимназиална учителка по английски език в градче близо до София. Стъписана от това, че неин ученик е извършил кражба, тя е решена да открие престъпника и да го накаже. Тази случка по време на работа рефлектира и в личния й живот. Тя е уведомена, че банката ще й отнеме къщата и ще я пусне на търг заради просрочени плащания по ипотеката. Решена да „изплува“ и да запази дома си, Надежда е готова на всичко, за да намери нужните пари, преди да е станало прекалено късно.

В 23,00 часа продължаваме с най-новата творба на любимеца на зрителите Томи Лий Джоунс – неговият авторски, режисьорски и актьорски филм „Водачът”. 31-годишната Мери Бий Къди живее сама в силно религиозно градче в Средния запад. Тя получава задача от своята църква да придружи на изток три жени, които са изгубили разсъдъка си. На път от Небраска към Айова, където тези жени най-накрая ще намерят подслон, Мери Бий спасява живота на престъпника Бригс. Той се съгласява да й помогне в мисията, като ги преведе през снежни бури и опасни срещи със заселници, индианци и тежкия живот в граничните територии.

„София Филм Фест в Севлиево” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2010 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които се реализират през последните четири години като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), пътуващите из България прожекции на филми от последните издания на СФФ – „СФФ на път” и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Очакваме Ви на Кино на ПЛОЩАДА пред Община Севлиево!