21
Jun
2022

София Филм Фест продължава филмовата традиция в СЕВЛИЕВО с 10-о юбилейно издание през 2022 година!

Община Севлиево и СФФ Ви канят

на КИНО в летните вечери

6-9 юли 2022

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с Община СЕВЛИЕВО, 10-ото издание на „София Филм Фест в Севлиево“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.

Площад „СВОБОДА” кани жителите и гостите на града на #КИНО в четири поредни юлски вечери, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!

*

Фестивалът стартира на 6 юли (сряда) с най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД за най-добър балкански филм. Третият пълнометражен филм на Драго Шолев е копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „Рибена кост“ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство. Продуценти на „Рибена кост“ са КЛАС филм, Hi Film Productions и БНТ, съвместно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия; филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд.

Очаквайте специални гости– творци от екипа на филма ще се срещнат с публиката в Севлиево и ще го представят преди прожекцията!

*

Вторият фестивален ден е 7 юли (четвъртък) – предвидили сме да гледаме заедноКАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“, най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).

Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

*

Третият фестивален ден е 8 юли (петък) – жителите и гостите на Севлиево ги очаква среща с РИЦАРИ НА СПРАВЕДЛИВОСТТА на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, с авторитетното присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. В наситения с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, сюжетът се концентрира върху разследване на причините за пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, бивш военен в Афганистан, че най-вероятно не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата му, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Зареждащо с особено напрежение е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.

*

В събота 9 юли, програмата ни в Севлиево за 2022 година завършва с най-новата творба на грузинския режисьор Леван КогуашвилиБРАЙТЪН 4“. Филмът разказва за баща, бивш състезател по борба, който изминава пътя от Тбилиси до Брайтън Бийч в Ню Йорк, за да помогне на сина си, забъркал се в проблемни ситуации със заеми и мафиоти. Това е историята на баща и син, които постепенно преоткриват истини един за друг и попадат в странния микрокосмос на Брайтън Бийч в Бруклин, където ще опознаят живота на емигрантите и „истинската Америка“. Оператор на филма е един от най-големите майстори зад камерата в Холивуд - Федон Папамайкъл. В главните роли са Леван Тедиашвили (двукратен олимпийски и петкратен световен шампион по свободна борба, с първа световна титла в София през 1971), Гиорги Табидзе и Надежда Михалкова. Звукорежисьор е Светлозар Георгиев, а художник по костюмите – Ека Бичинашвили. Филмът е копродукция между Грузия, Русия, България и САЩ с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцент от българска страна е Арт Фест (Стефан Китанов и Мира Сталева).

*

Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А”  (пред Община СЕВЛИЕВО)!
Ако случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани в бялото фоайе на Община Севлиево!