25
May
2023

СЛИВЕН и София Филм Фест отново заедно през 2023

Откриваме СЕДМО издание на СФФ на път в Сливен на 29 май!

Екипът на София Филм Фест и Община СЛИВЕН канят жителите и гостите на града на 7-о изданиеСФФ в Сливен“ – в продължение на традицията да се възпитава вкус към стойностно кино с отбрани филми за КИНОмани!

В рамките на 3 дни – от 29 до 31 май, в Зала „Сливен“ ще представим пет забележителни фестивални кинотворби! 7-ият „СФФ в Сливен“ е част от проекта на Арт Фест „Операция кино 2023“, реализиран в партньорство с Национален фонд „Култура“, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemasи OMV България.Входът е СВОБОДЕН!

*

Откриваме „София Филм Фест в Сливен“ на 29 май (понеделник) в 18:00 часа с премиерно представяне на ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

Директорът на София Филм Фест – Стефан Китанов ще бъде специален гост на публиката в Сливен и ще открие фестивала!

*

Първата фестивална вечер продължава в 20:00 часа с един от най-успешните български филми на последните години - СЕСТРА“, вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има завидна фестивална съдба - световната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен със специален диплом. Веднага след наградата „Сестра“ е купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.

Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

Очаквайте специални гости– авторите на филма Светла Цоцорковаи Светослав Овчаровще го представят пред публиката в Сливен!

*

Във вторник – 30 май, програмата продължава в 18:00 часа с документалния филм на Николай ВасилевВАКЛУШ“, един от най-успешните и очаквани филми на изминалия 27-и София Филм Фест. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, след промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той лично ще се срещне с публиката в Сливен и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!

*

На 31 май (сряда) очаквайте филмов ден, посветен на младите киномани – непосредствено преди Деня на детето 1 юни! В 18:00 часа започва прожекцията на „ТИТИНА“ – чудесна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от ХХ век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина. Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

*

В последния филмов ден на „София Филм Фест в Сливен“ 31 май (сряда) от 20:00 часа каним всички да гледаме заедноКАК СЕ НАУЧИХ ДА ЛЕТЯ“, най-новият филм на сръбския режисьор Радивое Андрич, добре познат на българските зрители с хитовете „Светкавици  и „Когато порасна, ще стана Кенгуру“. Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия).

Една привидно скучна ваканция с две възрастни дами на идиличен средиземноморски остров се превръща в безценно преживяване за 12-годишната София – тя намира нови приятели, получава първата си целувка, среща се отново с отдавна разделеното си семейство и преживява незабравими приключения…

Във филма има сериозно българско участие – в актьорския екип е Стефан Щерев, звукорежисьор е Момчил Божков, художник-гримьори са Петя Симеонова и Атанас Темнилов. Голяма част от звуковата постпродукция е реализирана в Доли медия студио. Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов) е копродуцент на проекта, в партньорство с Доли медия студио (Добромир Чочов), с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ България, националните филмови институции на държавите-копродуценти, Програма Творческа Европа МЕДИА, Югоизточно-европейска филмова мрежа и паневропейския фонд Евроимаж. Продукцията си партнира с „Maison de Mitko Damov“ и медицинска лаборатория „Бодимед“.

*

София Филм Фест в Сливен е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през годините като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.

Седмото издание на „София Филм Фест в Сливен“ се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.

Очакваме Ви на Кино в ЗАЛА „СЛИВЕН“!
Вход – С В О Б О Д Е Н !

Poster_SFF-Sliven_2023.jpg