07
Sep
2023

София Филм Фест гостува на Трън!

Елате на КИНО на 15 и 16 септември 2023 на площад „Владо Тричков“

София Филм Фест продължава мисията си да представя филми на голям екран в малки населени места, в които няма киносалони. На 15 и 16 септември, съвместно с Община Трън сме подготвили селекция от три филма, които ще представим в детската градина и на открито – на площад „Владо Тричков“ (при лошо време прожекциите ще бъдат в народно читалище „Гюрга Пинджурова“).

ВХОД - С В О Б О Д Е Н!

„София Филм Фест в Трън“ се реализира като част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

*
Първият филм в програмата е на 15 септември (петък) от 15:30 часа – изкусителна традиционна анимация, която е подходяща не само за деца, а и за всички членове на семейството, ще бъде прожектирана в Детската градина в Трън - „ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ на режисьора Лоренцо Матоти. Филмът е „стилна адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. Книгата на Будзати е илюстрирана с неговите собствени наивистични рисунки. Матоти и неговият екип са решили да запазят част от този стил. В някои сцени се долавят елементи на политическа сатира и екологична загриженост, но това е преди всичко фантастичен разказ, който изобразява краткотрайния съюз на хората и мечките в Сицилия от далечното минало,“ коментира Лий Маршал за „Screen Daily“. Историята разказва за могъщия крал на мечките, който слиза със своето семейство от планината към света на хората, за да открие отдавна изчезналия си син и да осигури храна за зимата. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време…

*
Вторият филм, предвиден за 15 септември (петък), от 20:00 часа на площад „Владо Тричков“ е уникалната документална история „СЪДБАТА НА СКИТНИКА“, чийто сценарист и режисьор е Ана Китанова. Филмът среща зрителите със 75-годишния Пави (Павел Йосифов) – колоритна личност, която живее в къщичка от кал в гората, без ток и вода. На свещи той не спира да чете и пише и да се интересува от ставащото по света. Сред малкото си царство от изрезки, превърнати в колаж, Пави мечтае да издаде свой разказ и да бъде признат за писател. Продуцент на филма е Стефан Китанов, който заедно с режисьорката Ана Китанова ще го представят пред публиката в Трън; копродуцент е Добромир Чочов (Доли медиа студио), с подкрепа за развитие от ИА „Национален филмов център“. Филмът получи наградата за най-добър дебют на документален филм на първия национален фестивал на българското кино „Васил Гендов“ и наградата на публиката на Родопи Филм Фест.

*
На втория фестивален ден – събота, 16 септември – програмата ще завърши отново на площад „Владо Тричков“ с прожекция от 20:00 часа на още една стойностна документална творба – последният филм на режисьорката Анна ПетковаАВАНТЮРИСТА“. Световната му премиера е през юни 2021 в конкурсната програма на фестивала „Biografilm“ в Болоня, Италия. Историята проследява съдбата на българския дисидент Григор Божилов Симов - един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас. Авторите на сценария Анна Петкова и Константин Петров, деликатната камера на опитния оператор Христо Ковачев и музиката на Борис Чакъров конструират разказ, който дава шанс на зрителите да се докоснат до мислите и спомените на един уникален човек, а чрез него – до важни фрагменти от истината за отминалите десетилетия…

В покрайнините на обезлюдено село на българо-сръбската граница, в порутена къща, живее гражданинът Григор. Името му не говори нищо на никого. Зад неговата съдба прозират онези процеси, които вървяха под повърхността на събитията, и които направиха България такава, каквато е днес... Какво се случи? Защо се случи така?
Историята на живота му е част от историята на България през последните 70 години. Времето, прекарано по затворите, изселванията, борбата му за правата на човека, бедността... съпътства жизнения му път в търсене на свободата и истината и до днес... Комунизмът си отиде, но дали демокрацията дойде?

Продуценти на „Авантюриста“ са Гала Филм – Галина Тонева и Кирил Кирилов, с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Продуцентката Галина Тонева и операторът Христо Ковачев ще представят филма лично пред публиката в Трън!

* * *
София Филм Фест в Трън“ е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани като част от международния проект „Операция Кино”, и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”. Фестивалите на път са част от проекта „Операция Кино на път 2023“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.

Очакваме Ви на КИНО ! 

Вход – С В О Б О Д Е Н !

SFF-Tran_poster_2023.jpg