04
Jul
2022

София Филм Фест гостува за ПЪРВИ път в ТЕТЕВЕН!

Община Тетевен и СФФ Ви канят на КИНО в две съботни вечери >>> 16 юли и 13 август 2022

За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме съвместно с Община ТЕТЕВЕН ПЪРВО издание на „София Филм Фест в Тетевен“.

София Филм Фест в Тетевен“ кани жителите и гостите на града на #КИНО в две съботни вечери през лятото на 2022, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце, а мястото е двора на НУ „Хаджи Генчо“.

*
Фестивалът стартира на 16 юли (събота) с „ПРЕДАТЕЛЯТ“ на изкусния италиански разказвач Марко Белокио. Филмът получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и най-добър актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

ПРЕДАТЕЛЯТ“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. „Това е биография в истински Белокио стил. Визионерски и оригинален, той обединява ужас и наподобяващ сън делириум“, пише „Cineuropa“. Марко Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Пиерфранческо Фавино е изключително впечатляващ в образа на Бушета. Той се радва на живота, красивите дрехи, вилите и много жени, но в светската суета се прокрадва безпокойство и несигурност... Той е пълна противоположност на своя съперник Тот Рийна (Никола Кали), шеф на Корлеоне, който убива семейството на Бушета след предателството.

*
Вторият фестивален ден е 13 август (събота) – предвидили сме да гледаме заедно най-новия филм на Драгомир Шолев – „РИБЕНА КОСТ“, чиято премиера беше в програмата на 26-ия СФФ, а филмът получи Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД за най-добър балкански филм. Третият пълнометражен филм на Драго Шолев е копродукция между България и Румъния, реализирана от опитните продуценти Росица Вълканова и Ада Соломон.

Сюжетът проследява девет драматични истории, огледали се в окото на умиращ делфин, открит случайно на брега на морето. 9 ситуации, в които хората са притиснати да реагират, ала те са объркани, изплашени, всеки потънал в своите грижи и проблеми. 9 гледни точки към един абсурден свят, в който хората са като умиращия делфин – и никой не знае как да се погрижи за него…

Зад сценария на „РИБЕНА КОСТ“ стоят режисьорът, Емануела Димитрова и Георги Мерджанов. Оператор е Ненад Бороевич, музиката е дело на Никола Груев – Kottarashky. Ролите са разпределени между Деян Донков, Сузи Радичкова, Валентин Андреев – Рафе, Мариана Антонова, Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева и много други. „Рибена кост“ бе удостоен с наградата на СБФД за най-добър филм на Фестивала на българския игрален филм „Златна Роза“ 2021, както и с приза за операторско майсторство. Продуценти на „Рибена кост“ са КЛАС филм, Hi Film Productions и БНТ, съвместно с АВАНПОСТ и Румънската национална телевизия; филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“ (България), Национален център за Кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд.

Очаквайте специални гости – творци от екипа на филма ще се срещнат с публиката в Тетевен и ще го представят преди прожекцията!

*
Очакваме Ви на #Кино в двора на НУ „Хаджи Генчо“!
Ако случайно завали – прожекциите ще бъдат в салона на НЧ „Съгласие 1869“!

София Филм Фест в Тетевен“ се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.

Teteven-Poster_2022.jpg