12
Apr
2023

За 14-та поредна година София Филм Фест гостува в ГАБРОВО!

Откриваме с „Ваклуш“ на Николай Василев, закриваме с „Рейнско злато“ на Фатих Акин

Община ГАБРОВО е сред първите партньори на София Филм Фест, с които преди повече от десетилетие стартирахме инициативата „София Филм Фест на път“ и постепенно я превърнахме в традиция – мисия в името на публиката и киноманската страст. 14-тият „СФФ в Габрово“ е част от проекта на Арт Фест „Операция кино 2023“, реализиран в партньорство с Национален фонд „Култура“.

Селекцията и през настоящата 2023 година отново е специална. Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” ще бъде отново наш домакин в рамките на три дни – петък, събота и неделя, в априлската седмица непосредствено след Великден. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е 19.60 лева!

*
Стартираме в петък, 21 април в 18:00 часа с документалния филм на Николай Василев „ВАКЛУШ“, един от най-успешните и очаквани филми на изминалия 27-и София Филм Фест. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Известен като Учителя на Мъдростта, Ваклуш е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с културно-историческа и религиозно-философска тематика. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, след промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той лично ще се срещне с публиката в Габрово и ще бъде на разположение за разговор след края на прожекцията!

*
Продължаваме в 20:30 часа с „ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО“ на легендарната френска режисьорка Клер Дени. Филмът, носител на Наградата за режисура „Сребърна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2022, е създаден по романа на Кристин Анго „Повратна точка в живота“, като Клер Дени е съсценарист заедно с Анго. Главните роли изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са популярни сред публиката в цял свят и провокират интереса на любителите на европейското кино. Двамата влизат в ролите на влюбена двойка, която постепенно навлиза в сериозна криза на отношенията, след неочакваната намеса на бивш най-добър приятел и любовник от миналото…

*
През втория фестивален ден 22 април (събота) Ви очакваме в 18:00 часа, за да гледаме премиерно в Габрово „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ на сценариста и режисьор Фолкер Шльондорф. Това е портрет на един забележителен човек, чието дело е удостоено през 2018 година с алтернативна Нобелова награда – приза Right Livelihood. Тони Ринаудо е австралийски агроном, който революционизира идеите за възстановяване на гори и селскостопански култури в Африка. Той е намерил начин да стимулира повторното израстване на дървета от все още живи пънове и корени, които са формирали своеобразна „подземна“ гора в продължение на десетилетия – благодарение на тази естествена регенерация не само се възстановява почвата, но се осигурява препитание на хиляди земеделци в 25 страни в Африка.

*
Прожекциите продължават в 20:00 часа с „ПЕСЕНТА НА СКОРПИОНИТЕ“ на режисьора Ануп Сингх. Главните роли са поверени на популярния индийски актьор Ирфан Хан и талантливата Голшифте Фарахани. Според древна легенда ужилването от скорпион от дълбоката пустиня на Джайсалмер, Раджастан, убива човек до 24 часа. Отровата на скорпиона вкарва трескава мелодия в тялото на жертвата. Единственото спасение е да се открие изкусен певец, който може да разчете мелодията в пулса на ужиления и да изпее песен, която да подейства като противоотрова… Нуран, безгрижна и независима жена, усвоява древното изкуство за изцеление от своята баба, която е уважавана „скорпионска“ певица. „Песента на скорпионите“ е история за страстна любов, отмъщение и спасителната сила на песента.

*
В третия фестивален ден 23 април (неделя) ви очаква традиционен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с прожекция на „ТИТИНА“ – чудесна анимационна история на режисьорката Кайса Нес, която разказва за едно легендарно куче и неговия стопанин Умберто Нобиле, инженер на дирижабли от миналия век. Копродукцията между Норвегия и Белгия е вдъхновена от реалните събития от преди век – прочутият изследовател Роалд Амундсен се свързва с Нобиле и му поръчва дирижабъл, с който да покори Северния полюс. Италианският любител на приключения взима със себе си Титина и се присъединява към експедицията, запътила се към едно от най-интригуващите, неизследвани кътчета на Земята. Походът е успешен, а тази авантюра е пресъздадена през погледа на знаменитото куче Титина. Филмът е озвучен на български език и е изключително подходящ за деца и техните родители!

*
В 18:00 часа започва прожекцията на „ЛУКА“ – най-новият филм на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт. Филмът е вдъхновен от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Първата среща на Удуърт с книгата на Будзати е по времето, когато тя изучава италианска литература. „Толкова е ясно и същевременно така мистериозно всичко в тази творба, - споделя режисьорката. - Едни мъже очакват да се появи враг, който може би дори не съществува. Тяхната тревога се увеличава с времето… Това, което обичам най-много, е специфичният хумор; самата концепция е мрачна, но съчетана с абсурдност, която е привлекателна за мен.“ Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост. В тази сурова, безпощадна среда Удуърт избира да повери ролята на Генерала на единствената жена – и това е уникалната Джералдин Чаплин. „Още от самото начало знаех, че именно Джералдин Чаплин трябва да изиграе ролята на Генерала,“ – споделя режисьорката.

*
Завършваме неделния филмов ден и програмата на 14-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:00 часа на „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ - най-новата творба на световноизвестния режисьор Фатих Акин. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на най-новата филмова история, разказана от Фатих Акин, по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

*
Четиринадесетото издание на „София Филм Фест в Габрово“ се реализира с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.

Очакваме ви на „София Филм Фест в Габрово“ в Зала „В Ъ З Р А Ж Д А Н Е“ – ГАБРОВО!

Poster_Gabrovo_70X100_2023.jpg